Vi hedder Helle og Carsten Borup og bor på Langdyssegård i Bøstrup ved Slagelse.
Du har nu mulighed for at købe 100 % dansk frugt fra vores egen frugthave. Vi sælger æbler og pærer. Fælles for al vores frugt er, at den er garanteret usprøjtet. Frugten er alene blevet passet med kærlige hænder, bestøvet af 50.000 lokale bier og har opsuget varme og energi fra solen.
Langdyssegård er en gammel nedlagt bindingsværksgård, hvor der hører 1 tønde land jord til. I 2005 fik vi ideen at plante jorden til med frugttræer. Vi har nu 600 frugttræer, som primært er æbler og pærer.
Vi vil dyrke frugt, som er usprøjtet og har smag og kvalitet. Vi har udvalgt en række frugtsorter, som vi selv godt kan lide og som dækker det meste af den danske frugtsæson dvs. fra starten af august til november. Ved den rigtige opbevaring er der mulighed for at have frugt frem til februar/marts måned.
Det handler om holdninger!
Engang købte vi også æbler i Bilka eller Netto (og det er der jo ikke noget galt i).
Du kender sikkert situationen. Man kan vælge mellem Granny Smith og Golden Delicious og måske et enkelt æble mere. Og de æbler kan man købe hele året rundt. Æblerne er store og flotte; det må man give dem. Og de smager af æbler - troede vi dengang. Når man kigger nærmere på æblerne, er de desværre ofte ikke dyrket i Danmark, men kommer fra eksotiske steder som Argentina eller måske Østrig og Italien. Tænk en tur de havde været på, før de ender i vores indkøbskurv!
I dag har vi fundet ud af, at æbler er meget andet end de 3-4 forskellige sorter, som supermarkedet kan tilbyde. Der findes 750 forskellige æblesorter i verden - heraf kommer nogle hundrede fra Danmark. Og i Danmark dyrker vi de mest velsmagende og dejlige æbler, fordi vores klima er helt perfekt til æbledyrkning. Danmark har en lang tradition for at dyrke æbler og mange danskere har et favoritæble fra barndommens have, som huskes som det bedste æble i verden f.eks. Ingrid Marie, Bodil Neergaard eller Belle de boskoop.
Æbler skal smage af noget!
Vi har også fundet ud af, at æbler skal smage af andet end pap. De skal have en god blanding af syre og sukker og så skal de dufte, når de ligger på køkkenbordet. Der skal være bid i dem og saften må gerne løbe ned af hagen, når man bider i æblet.
Hvis du begynder at lægge mærke til disse ting, vil du sandsynligvis også blive mere kritisk med, hvad du putter i munden. Et æble er ikke længere bare et æble. Du vil finde ud af, at du har en favoritsmag, som passer lige nøjagtig dig, hvad angår syre og sødme.
Vi synes ikke, der er nogen grund til at sprøjte frugten. Vi vil ikke sprøjte "bare for en sikkerheds skyld" og vi vil hverken spise eller sælge sprøjtet frugt. Det er noget med at have en holdning til det, man putter i munden. Det kan godt være, at vores frugtavl ikke er lige så højeffektiv som i en professionel plantage, men vi kan se os selv og vores købere i øjnene. Vores købere kan være 100% sikre på, at vi ikke sprøjter frugten i vores frugthave!
Forbrug af ressourcer
Det er helt oppe i tiden at være miljøbevidst. Vi skal alle tænke over vores forbrug af ressourcer - specielt de ressourcer, som findes i begrænsede mængder. Det kan f.eks. være olie, gas og benzin. Nogle gange kan det føles som om det er ligegyldigt, hvor meget lille jeg bruger af benzin og olie, for der er stadig ufattelige mængder tilbage, så hvilken forskel gør det, om jeg tager cyklen lidt mere og sparer bilen. Og for mange mennesker giver det lige her og nu ikke anledning til bekymring, at de begrænsede ressourcer slipper op om måske 60 år, hvis vi fortsætter vores nuværende forbrug. Bekymringen ligger langt ude i fremtiden. Det er jo først de kommende generationer - vores børn og børnebørn - der kommer til at mærke det for alvor.
Udledning af CO2
I driften af vores frugthave er vi bevidste om at begrænse udledning af CO2. Vi bruger ikke store benzinkrævende maskiner. Vi slår græsset omkring frugttræerne i sæsonen for at undgå for højt græs, som stjæler næring fra frugttræerne. Men ellers plukkes æblerne ved håndkraft og transporteres direkte hen til salgsboden. Vi kører ikke til København for at sælge på Grønttorvet.
Dit bidrag til miljøet - køb dine varer lokalt!
MEN - hvis du vil gøre din lille del af indsatsen for miljøet, kan du f.eks. gøre det ved at handle lokalt. Pump cyklen og kør ud til os og køb frugt.
VI har ikke brugt noget benzin på at transportere frugten fra træet og hen til vores salgsbod.
Og DU bruger heller ikke benzin på at hente frugten. Så alt i alt kan det være dit lille bidrag til et plusstykke i det store miljø-regnestykke.